Forskarfredag i Jönköping

Malin Lager under Forskarfredagen i Jönköping. Foto: Privat

Malin Lager under Forskarfredagen i Jönköping. Foto: Privat

Ibland dyker det upp möjligheter för forskare att berätta för allmänheten om sina forskningsprojekt. Forskare har en viktig uppgift i att möta allmänheten, att berätta om sin forskning på ett begripligt vis och att möta allmänhetens frågor. Malin Lager och Anna J Henningsson, två av fästingforskarna inom ScandTick Innovation tog chansen under Forskarfredagen den 30 september i Jönköping.

 

På en mässa arrangerad för skolelever medverkade Malin Lager, biomedicinsk analytiker och doktorand på Region Jönköpings län, där kunde besökarna lära sig en del om fästingar. Malin Lager svarade på frågor, visade fästingens olika stadier och eleverna fick se hur en fästing ser ut i ett mikroskop.

 

Vil förbättra diagnostiken

– Jag jobbar med hur vi kan förbättra diagnostiken för de som får en borreliainfektion, det är 65 000 i Europa varje år, samt ett mörkertal. Men i dag pratar jag om fästingar i stort och smått och får rätt mycket frågor av skoleleverna om fästingburna sjukdomar, säger hon.

anna henningsson

Anna Henningsson. Foto: Privat

Anna J Henningsson mötte sin publik på ett Science café på Jönköpings Länsmuseum. Anna berättade om fästingprojektet ScandTick Innovation som genomförs med hjälp av medel från Interreg-ÖKS och om sin roll som forskare. Anna är överläkare och med dr inom Region Jönköpings län, och forskar bland annat om immunförsvaret vid borreliainfektioner.

 

Forskningstorg i Kristiansand

I Kristiansand, Norge, arrangerades ett Forskningstorg i september. Där medverkade Vivian Kjelland, Lars Korslund och Audun Slettan och berättde om fästingburna sjukdomar och presenterde metoder från ScandTick-Innovationprojektet. Forskningstorget vänder sig till allmänheten och ingår i Forskningsdagene som är en en norsk vetenskapsfestival som arrangeras varje år i september.

Vivian Kjelland, Lars Korslund og Audun Slettan foran «flått-stand» på Forskningstorget 2016 (foto: Vivian Kjelland)

Vivian Kjelland, Lars Korslund og Audun Slettan foran «flått-stand» på Forskningstorget 2016 (foto: Vivian Kjelland)

Text: Ulla Hansson Green