TBE-virus findes måske ikke længere på Sjælland – men hold stadig øje med flåter!

TBE (Tick Borne Encephalitis) forårsages af TBE-virus, som overføres via bid fra inficerede flåter. TBE kan give hjernebetændelse (meningitis). Sygdommen vil starte med feber og influenzasymptomer, som går over efter en til to uger. Hos omkring en tredjedel udvikler sygdommen sig til hjernebetændelse.

Fra 2013 til 2016 er kun 13 mennesker i Danmark blevet smittet med TBE, og de fleste af dem blev smittet i Sverige. Andre blev smittet i Østrig, Tjekkiet og Polen. Fire blev smittet på Bornholm.

I 2013 skrev Videnskab.dk i denne artikel, at TBE-virus var kommet til Sjælland, hvor det før kun havde været på Bornholm. Men nu tyder det altså på, at virusset er forsvundet fra Sjælland igen.

Borrelia (eller borreliose) er dog stadig udbredt i flåter over hele landet, og flåterne er stadig aktive i efterårsferien, så længe vejret er mere end 5 grader varmt. Derfor skal man være opmærksom efter en tur i efterårsskoven.

Borrelia kommer fra en bakterie, som lever i mange flåter. Infektion af bakterien kan føre til sygdom i nervesystemet og give nervelammelser. Det kan også føre til hjernebetændelse.