Erika Vrbová

Økolog

Namn och titel?

Erika Vrbová er netop færdiguddannet som økolog på Comenius University i Bratislava i Slovakiet. Erika er lige nu på DTU Veterinærinstituttet i København på et tre måneder ERASMUS PLUS udvekslingslegat fra EU.

Vad handlar din forskning om?

Jeg kortlægger smitterisikoen for borrelia og andre flåtbårne infektioner inde i selve København. Det gør jeg ved at screene parker og kirkegårde for flåter. Og så undersøger jeg hvilke infektioner mine flåter bærer rundt på.

Det vigtigste ved min undersøgelse er, at jeg prøver at finde et svar på hvorfor, der er flåter helt inde i Københavns parker og haver. Der er jo overraskende at finde dem i Københavns tætbebyggede områder, fordi der ikke er nogen rådyr eller andre store dyr, som flåterne kan leve af inde i byen. Jeg prøver at forstå om der bliver flere flåter i byen og hvordan vi kan forhindre det.

Hur kan forskningen vara till nytta för medborgaren?

Hvis jeg kan forklare, hvordan det kan være at flåter kan overleve midt inde i København, så kan vi måske finde en metode, der kan forebygge, at vi har flåter i vores parker. Og ikke bare i København men i andre byer i det sydlige Skandinavien. Selv om der heldigvis kun er få flåter i byen, så udgør de alligevel en risiko for mennesker og dyr. Der er jo ingen, der tænker på at tjekke sig selv for flåter, når de har været ude at lufte huden i København. Derfor risikerer flåterne fra byen at få lov til at side meget længere tid før de bliver opdaget, og så er det at man kan bliver smittet.

Vad gör du just nu?

Lige nu er jeg ved at analysere alle de indsamlede flåter fra Københavns parker. Det gør jeg med en såkaldt DNA chip, der kan køre flere tusinde analyser på en gang.

Varför är du intresserad av fästingrelaterade infektioner?

Flåtbårne infektioner er også et stigende problem i mit hjemland Slovakiet. Flåtbårne sygdomme er ikke som andre sygdommer. De her sygdomme afhænger af en række økologiske faktorer. Der skal være værter og flåter og en masse økologiske forhold, der bringer værter sammen med flåter og infektioner. Det er et spændende puslespil. Det betyder også, at der er muligheder for interessante økologiske løsninger, som kan forebygge at vi mennesker og vores dyr bliver syge.

Varför började du forska?

Det ved jeg faktisk ikke. Lige siden folkeskolen har jeg vidst at jeg ville være forsker.

Vad gör du på fritiden?

Jeg elsker at rejse og lave mad. Gode bøger og sport. Ellers går tiden min kæreste og vandreture.